Kwaliteitseisen? Hoe zit dat?
Professioneel mentor worden doe je niet zomaar. Daar is goed over nagedacht. Je neemt immers als mentor beslissingen voor anderen, omdat zij het zelf niet (meer) kunnen.
Maar professioneel mentor willen worden betekent nog niet dat je het zomaar bent. Als je professioneel mentor wilt worden moet dit bij de Kantonrechter worden aangevraagd.
Op de website van de rechtspraak is daarover terug te vinden hoe je dat moet doen en welke voorwaarden daar voor gelden.
Mentoren, maar ook bewindvoerders en curatoren moeten aan wettelijke kwaliteitseisen voldoen, die sinds 2014 zijn ingesteld. Dit begint al bij het aanvragen van het professioneel mentorschap en vervolgens wordt jaarlijks getoetst of de professioneel mentor nog steeds aan de kwaliteitseisen voldoet.
Toelatingsaudit
Voordat een startende mentor de toelatingsaanvraag kan doen, moet een zogenaamde toelatingsaudit worden uitgevoerd door een door de rechtbank benoemde deskundige.
Ik ben door de Rechtbank benoemd als deskundige en mag audits uitvoeren.
Het is aan te bevelen ons reeds in te schakelen zodra besloten wordt het toelatingsproces in gang te zetten. Daarmee kan de beginnende mentor adequaat ondersteund worden bij de start. Wij hebben veel kennis en ervaring in huis en kunnen goede adviezen geven met betrekking tot de opstart van het professioneel mentorschap.
Met de audit wordt onder andere beoordeeld of de manier waarop u werkt aansluit bij de gestelde kwaliteitseisen. Daarnaast moet u aan een aantal voorwaarden voldoen op het gebied van opleiding en verzekering.
Onze werkwijze is er op gericht dat u bij de start goed werkende werkprocessen heeft; er wordt niet alleen gekeken of u werkprocessen heeft, maar we zorgen er voor dat het werkbare processen zijn die de volgende audit, de handhavingsaudit, kunnen doorstaan. Daarom bezoeken wij u op kantoor zodat we zien hoe u gaat werken en geven adviezen hoe u daarbij het beste uw werkprocessen kunt inrichten. Benieuwd naar onze werkwijze? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Handhavingsaudit
Na het eerste jaar dat u benoemd bent als professioneel mentor moet u jaarlijks een zogenaamde handhavingsaudit laten uitvoeren waarbij beoordeeld wordt of u nog steeds aan de kwaliteitseisen voldoen. Iedere 2 jaar moet u tevens een jaarrekening door een accountant laten opstellen.
Bij de handhavingsaudit levert u een aantal documenten aan en daarnaast een verslag die wij opstellen waaruit blijkt of u nog steeds werkt volgens uw werkprocessen. U zult begrijpen dat wanneer de toelatingsaudit goed is uitgevoerd u weinig moeite zult hebben volgens uw werkprocessen te werken.
In tegenstelling tot de toelatingsaudit moeten wij minimaal 10 dossiers controleren wat wij bij u op kantoor doen. Tijdens dat bezoek zullen wij een beeld vormen of de werkprocessen nog steeds aansluiten bij uw werkwijze en waar nodig geven wij adviezen hieromtrent.
Om uw kosten in de hand te houden hebben wij een samenwerking met een accountantskantoor die voor ongeveer de helft van de reguliere kosten via een accountantskantoor de jaarrekening met samenstellingsverklaring kan opstellen. Vraag naar de voorwaarden.